Zatraktivnění partiklu – Fermentace

Jedete na víkendovou výpravu a máte raději aktivnější chytání? Zkuste jednu z nejběžnějších úprav pro zatraktivnění partiklu, takzvanou fermentaci.

Fermentace neboli kvašení je proces při kterém mikroorganismy přemění cukry na jiné látky (ethanol, oxid uhličitý)

Příprava:

Samotný proces přípravy není nic složitého. Nejjednodušší postup je nasypání námi zvoleného množství syrového partiklu do čisté, uzavíratelné nádoby a následného zalití vodou s trochou cukru (cca 100g cukru na 1kg partiklu). Pamatujte na to, že je potřeba, aby připravovaný partikl byl dostatečně pod vodou.

Pro mě nejlepším způsobem je před samotným kvašením nechat partikl odležet den až dva ve vodě a následně asi hodinu povařit (měl by jít krásně rozmáčknout mezi prsty). Zase je potřeba myslet na to, že většina partiklu (hlavně kukuřice) má tendenci nasávat vodu a zvětšovat objem v hrnci, ve kterém ji necháme odležet a následně budeme vařit.

Po dovaření odebereme trochu vody z hrnce a rozpustíme v ní cukr (100g na 1kg syrového partiklu). Cukernatý roztok nalijeme zpět a důkladně promícháme. Nakonec vše přelijeme do čisté uzavíratelné nádoby a můžeme doplnit potřebné množství vody, aby byl partikl plně pod hladinou. Uzavřeme a za 2-3 týdny, po skončení kvašení, máme hotovo.

Pro oba způsoby kvašení je potřeba použít kvasnou zátku (nejlépe) kvůli úniku oxidu uhličitého nebo nechat víko pootevřené!


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*